alles over…

Zonnepanelen

Wilt u meer weten over zonnepanelen? Hier vertellen we er u over in verschillende hoofdstukken.

 

Wist u dat?

  • Marcel Rijk Solar zowel de kortste “Terugverdientijd” als beste “Rendement op Investering” biedt. Het is niet ongebruikelijk dat wij 50% goedkoper blijken dan veel bedrijven in de branche. Wij willen namelijk niet zoveel mogelijk geld verdienen aan mensen die voor groene energie willen gaan, maar zoveel mogelijk groene energie opwekken met behulp van mensen die geld willen verdienen aan hun investering. Dat is een heel ander bedrijfsplan.
  • Een terugverdientijd van 4 a 4,5 jaar op volledig door ons opgeleverde installaties behaald wordt.
  • Wij de energie leverancier Greenchoice aanraden. Omdat zij een vergoeding van € 0,11 hanteren over de eerste 10.000 kilowattuur netto teruglevering. Dat is dus na aftrek van uw eigen gebruik!
  • De salderingsregeling tot 2023 verlengd is. En dat daarna tot 2031 een stapsgewijze afbouw komt. Mààr dat het ook heel goed mogelijk is dat de salderingsregeling na 2023 weer verlengd wordt want er moet wel voldoende vermindering van de CO2-uitstoot gerealiseerd worden.
  • Een terugverdientijd van 3 jaar op doe het zelf installaties heel goed mogelijk is, natuurlijk afhankelijk van locatie en situatie.

 

 

Technische termen:

 

PV panelen

PV panelen is een andere benaming voor zonnepanelen. Er is dus geen verschil tussen een PV paneel en een zonnepaneel. PV is een Engelse afkorting en staat voor Photo Voltaic. Photo betekent licht en voltaic betekent elektriciteit. Van licht elektriciteit maken dus.

Mono zonnecellen

All black of mono (dit komt beide op hetzelfde neer) zonnecellen hebben een donkere kleur, bijna zwart. Deze worden over het algemeen als mooier beschouwd. Zonnecellen worden gemaakt van de grondstof silicium. Silicium komt veel voor in zand. Voor de monozonnecellen wordt het silicium gesmolten. De afkoeling vindt op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Daardoor zien de mono zonnecellen er geordend uit.

All black zonnepanelen

All black panelen hebben nog 2 kenmerkende verschillen ten opzichte van mono.
Mono panelen zijn dus meestal zwart en hebben een onbespoten aluminium frame. All black panelen hebben, voor een nog gelijkmatiger beeld en minder reflectie, een zwart gespoten frame.
Als daarnaast ook de zogenaamde ‘backsheet’ zwart is, je ziet dan geen witte ruitjes meer tussen de cellen, spreken we van een ‘all black’ of ‘full black’ zonnepaneel. Volgens sommigen de mooiste oplossing, maar volledig zwart is niet optimaal voor de opbrengst, want het maakt de panelen warmer. En hoe warmer, hoe minder opbrengst bij dezelfde hoeveelheid zonneschijn.

Poly zonnecellen

Poly zonnecellen zijn de tegenhangers van de netjes geordende mono zonnecellen. Voor de productie van poly zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Vervolgens vindt afkoeling plaats waarbij kristallen ontstaan die kriskras door elkaar liggen.

Rendement

Dit klinkt alsof we je advies over een spaarrekening of belegging willen geven. Dat doen we dus eigenlijk ook. Het rendement geeft aan hoeveel winst een investering in zonnepanelen je op kan leveren. Met zonnepanelen verdien je net zoveel geld als met een spaarrekening met vijf procent rente, waar vind je dat nog?

Salderen

Als de zon veel schijnt wek je meer energie op dan in tijden met weinig zon. Hierdoor heb je soms een overschot aan zelf opgewekte energie en soms juist een tekort. Een (tijdelijk) overschot kun je terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Die stroom wordt van de stroom die je van je energieleverancier ontvangt afgetrokken en hoef je dus niet te betalen. Deze aftreksom heet salderen.

Wattpiek (Wp)

De wattpiek is de maximale hoeveelheid stroom die per seconde door de zonnepanelen kan worden opgewekt. Let op: kan. De daadwerkelijke hoeveel stroom die zonnepanelen opwekken is afhankelijk van de omstandigheden zoals bijvoorbeeld de ligging en de hellingshoek.

Degradatiegarantie

Nee, dit is geen garantie dat je je geld terugkrijgt als je favoriete voetbalclub degradeert. De degradatie van zonnepanelen is het verminderen van het vermogen van zonnepanelen in de loop der jaren. De degradatiegarantie is het minimale percentage dat na een bepaalde periode nog beschikbaar moet zijn voor productie. Bij de installatie is het vermogen 100 procent. Gangbare garanties zijn dat na tien jaar nog 90 procent beschikbaar is en na 25 nog 80 procent.

Gehaakte pannen

Klinkt gezellig! Het gaat hier alleen niet over de pannen in je keukenkastje maar die op je dak. Je kunt zonnepanelen namelijk op je dak bevestigen met een haak die over de dakpan heen gaat en wordt vastgehaakt achter de panlat. Het lijkt een fragiele oplossing maar door de vele haken ontstaat een mooi en stevig geheel. Het gewicht van de vast gehaakte dakpannen zorgt ervoor dat alles goed vast blijft zitten. Zelfs met windkracht twaalf!

Hellingshoek

De hellingproef voor zonnepanelen. De hellingshoek is de mate waarin het paneel wordt gekanteld, om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. 0 graden is helemaal horizontaal en 90 graden volledig verticaal. De hellingshoek is afhankelijk van de richting waarin de panelen liggen. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen die naar het zuiden richten is tussen de 15 en 55 graden, terwijl dit bij zonnepanelen naar het oosten tussen de 0 en 25 is.
Het meest optimale is onderstaande, hoewel dat natuurlijk geen eis is. Zelfs op het noorden gericht is er nog opbrengst.

  • Oosten: 13 graden.
  • Zuidoosten: 25 graden.
  • Zuiden: 35-36 graden.
  • Zuidwesten: 25 graden.
  • Westen: 13 graden.

 

Kilowattuur (kWh)

Je hebt een liter water, een kilo suiker en een kilowattuur stroom. Kilowatt is de eenheid die gebruikt wordt voor het vermogen van elektrische energie. Als je een machine met een vermogen van 1 kW één uur laat werken heb je een energie van 1 kWh verbruikt. In het geval van zonnepanelen, geeft het aantal kWh aan hoeveel stroom er is opgewekt in een bepaalde periode.

Maximum power point tracking (MPPT)

Niemand kan constant onder spanning staan, dat moet een beetje gelijk verdeeld worden. Dat geldt ook voor zonnepanelen. De Maximum power point tracking (MPPT) is het mechanisme dat ervoor zorgt dat de panelen niet teveel belast worden, zodat het maximale vermogen eruit wordt gehaald.

Minimale opbrengstnorm

De minimale opbrengstnorm heeft te maken met de degradatiegarantie. Het vermogen van zonnepanelen neemt in de loop van de tijd af. Schrik niet, dat is een normaal verschijnsel. Fabrikanten garanderen daarom een minimale opbrengst (de minimale opbrengstnorm). Bijvoorbeeld van 90 procent vermogen na 10 jaar en 80 procent na 25 jaar.

Nominaal vermogen

Het vermogen dat zonnepanelen leveren onder ideale (test) condities. Zeg: 25 graden Celsius en zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn tussen de 15° en 55°.

Omvormer

De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom en is dus een onmisbare schakel in het zonnepanelensysteem.
Een omvormer met meerdere MPPT trackers is geschikt voor b.v. een Oost-West opstelling of gunstigere strings.

Micro omvormer

Micro omvormers zijn ook weer niet zo micro dat ze niet met het blote oog zijn waar te nemen. Ze zijn alleen kleiner dan “normale” omvormers. Micro omvormers hebben een grote van een halve A4 en worden direct achter het zonnepaneel geplaatst. Ze zetten de gelijkspanning van de zonnepanelen direct om naar bruikbare wisselspanning van 230 volt.

Oriëntatie

De oriëntatie van zonnepanelen is de richting. De optimale oriëntatie is het zuiden. Bij deze oriëntatie is de zoninstraling  rond de middag het sterkst. Niettemin zijn zonnepanelen met een afwijking van 30 graden naar het westen of oosten nog steeds zeer interessant.

AC kabel

AC staat voor Alternating Current. Alternating is wisselstroom, dat klinkt misschien al wat bekender in de oren. Bij zonnepanelen gebruik je twee soorten kabels. Eén kabel loopt van de zonnepanelen naar de omvormer (leggen we hieronder uit) en de andere loopt van de omvormer naar de meterkast. Die laatste is de AC kabel, waarop wisselstroom stroom.

Output garantie

De output is de hoeveelheid zonlicht die omgezet in bruikbare elektriciteit. Op die output kun je garantie krijgen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de minimale opbrengstnorm.

Standaard test condities (STC)

Hoe kom je erachter hoe groot het vermogen van een zonnepaneel is? Door de panelen te testen onder vooraf vastgelegde omstandigheden, de zogenoemde standaard test condities. Deze condities zijn een temperatuur van 25 graden Celsius en een instraling van 1.000 watt per vierkante meter.

TÜV

TÜV is de organisatie die het kwaliteitskeurmerk voor zonnepanelen beheert.

Neem contact op

Adres

Marcel Rijk Solar, MR Tec
Jacobsberg 38
4661NM Halsteren

Telefoon

06 22216333